lauantai 31. tammikuuta 2015

Elämää, ei sen enempää

Viikko meni nopeasti. Täälä on tullu lunta monena päivänä ihan tarpeeksi. Kyllä se vain tuo kissa aavisti taas oikein. Pari päivää ennen ko pyry alko niin kissa juoksi olohuoneesta takkahuohneeshen, että matot olivat seinän vierustala. Otti pyrähyksiä parin kolmen tunnin ajan. Tuo kuva on viime vuoelta joulun aikhoin. Nyt on keittiön ikkunan edessä "pieni kukkula", tooli pittää ottaa ja nousta seisohman sille, että näkkee tielle. Pittää soittaa pojile, että tulisivat käyhmän täälä ja samala pudottaisivat lumet katolta, alkaa olehman aika paljon lunta.
Sairastelua
Jou'uimme til'lahman ambulanssin äitilleni, koska hällä oli jalka niin kipeä, ettei voinu kävellä ollenkhan. Eivät meinahneet ottaa häntä ollenkhan mukhan. Sanoivat vain että tullee takaisin illala ja samat lääkheet ko ennenki, mutta mie en antanu periksi, vaan pyysin, että hänet vietäishin vastaanotole. No, äiti on ollu ny viikon sairaalassa eikä ole tietoa, koska pääsee pois. Tänhänkin tuli soitto ja katsoin, että numero on outo, vastasin kumminki ja se oli teho-osastolta. Hoitaja, joka soitti sanoi, että älä säikähä, mutta äitisi on täälä nyt, koska yölä oli alkanu ottahman rinnasta. Hyvä, että oli lähelä, täältä ko tullee matkaa muutama kymmenen kilometriä.
Kukkia äitille, hänen lempikukkia.
Nyt on siementen tillaus lähteny, saas nähä, koska tullee ilmotus, että saa hakea
Unettomina öinä tullee vietettyä aikaa konheela ja netistä löyty tällainen kauppa ko
http://www.auli-kristiina.fi/ ja se on Porissa. Sielä on kauniita tavaroita. Esim.
Ja löyämpä sen täältä ko tarvitten.
Toinenki löytö:
http://www.kivaaulkona.fi/index.php ja sieltä löytyy mm. erilaisia nauhoja ja valhmiita pitsikuvioita.
Hyvää viikonloppua.




lauantai 24. tammikuuta 2015

Löytö

Tämä vuosi on
ja silloin kampanjoihan kirjan ja lukemisen puolesta. Ja täältä löytää kaikkea kiinnostavaa, mitä hankheita ja tapahtumia järjestethän vuen aikana:
http://www.lukulamppu.fi/vuosi-2015-on-kirjan-vuosi/. Käykäähän tutustumassa.
Yksi minun harrastuksista on lukeminen. Luen kaikenlaisia kirjoja. Kirjojen maailma on kiehtova, arvoituksellinen, salaperäinen, jännittävä, historiallinen. Sielä on rakkautta, sattumaa, fiktiota, faktaa, ruokaa ja elämystä sekä paljon muuta. Käsityö on samanlaista, miellyttävää, ihanaa, kiehtovaa, jännittävää jne. Kummankin kanssa aika kulluu nopeasti. Usein on mennyt aamuyöhon kirjan sekä käsityön kanssa, ko ei ole voinut jättää kesken.
Mie rakastan hyvää kirjallisuutta ja kahvia. Olisipa täälä lähistölä tällainen paikka,, missä on kumpaakin tarjolla:
http://www.gaudeamus.fi/kirjakahvila/
sielä tulisi käytyä usein. Oi, kyllä helsinkiläiset saavat olla onnellisia ja kiitollisia. Mutta voinhan mie ottaa kijan mukhan kahvihlan ja lukea samala, ko juon kahvia. usein olen tehnytkin niin. Kerran jopa myöhästyn linja-autosta tai onnikasta, niinkö täälä sanothan.
Ja tämä sivu on kans kiinnostava: http://www.kirja.fi/. Sielä on reseptejä, haastatteluja, lukuvinkkejä ja kolumneja sekä esitelty uutuus kirjatkin ja löytyhän sieltä kirjoja, mitä kysyn kirjastosta, esim.:
tämä kirja siksi, että haluaisin perustaa pihakanalan. Ja oli sielä paljon muitaki hyviä kirjoja.
Täälä minun kotikaupungin kirjastossa on:

DekkariNetti
ja tässä sen toimittaja
Linkkejä:
http://www.luekirja.fi/kirjasto/
http://www.amusa.fi/
http://areena.yle.fi/tv/1289087
http://www.mtv.fi/kirjat/
http://www.mesta.net/kategoria/kirjat/
http://plaza.fi/lukeminen/
http://www.kirjasampo.fi/fi/kirjakalenteri#.VMQ1JEesVw4
http://www.kirjavinkit.fi/
http://ellit.fi/kirjava-kammari/
http://www.sininenajatus.fi/
http://www.sysmankirjakyla.fi/kirjakauppa.php
http://www.sananhelina.fi/ - koukuttava kirjakauppa
http://vinhankirjakauppa.fi/ ja täälä on idyllinen kirjanystävien kohtauspaikka
Kuva on täältä: http://kirjasto.kuopio.fi/E-kirjat

E-kirja, mikähän se on? Ja vastaus löytyy täältä: http://www.sahkoinenkirja.fi/
Yksi pojistani lukkee aivan näitä ja on sanonu mulle usein, että alkaa minunki lukehman, mutta mie haluan otta kirjan käthen ja käännellä sivuja. Eihän se vanha koira opi heti uutta.
Kirjojen maailma on ääretön, tässä on vain osa siitä.

Kiitos kommentistasi

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Hurmaava tumma ja suklaa

Ensin ajattelin, etten kirjoita tänhän ollenkhan, mutta sitten tulin sellaisele sivule kuin "Autuutta aivoille" ja siellä oli juttu suklaasta.
Meilä oli sunnuntaina nuorisoseuran kokous ja eräs jäsenistä, kerrashan ihana ihminen, toi mulle pandan suklaalevyn "Hurmaavan tumman" sekä kahvipaketin. Ja mie olen syönyt vain yhen palan kerrahlan. Ennen mulle ei tuottanu vaikeuksia syä puoli levyä kerrallaan, mutta nyt ko ei ole syöny pitkhän aikhan, niin nytpä tuottaa. Kyllä tuo onkin makeaa.

Eikös tumma suklaa ole terveellistä, niin mie olen ainaki lukenu. Amerikkalaisessa lehessä julkaistun tutkimuksen mukhan pari pallaa tummaa suklaatapäivässä laajentaa verisuonia, vähentää sydäninfarktin vaaraa ja alentaa veren kolesterolia sekä vain 30 kalorin päivittäinen annos auttaa laskemaan verenpainetta. Verisuonten toimintaa paransi pitkäaikhainen suklaan syöminen. Kun syö tummaa suklaata pittää muistaa oikean ja vähärasvaisen sekä runsaasti kaakaota sisältävän suklaan valinta. Minunhan pittää alkaa ostahman miehele sitä. Ja toisessa tutkimuksessa selvisi, että kaakaopitoisen suklaan nauttiminen säännöllisesti parantaa ihon toimintaa ja rakennetta.
Huokutuksia on vaikka millä mitala. Sillon harvoin ko ostan niin tätä ostan pienen patukan:
 
http://www.suklaayhdistys.com/
http://kultasuklaa.fi/
laatusuklaa.mycashflow.fi
http://www.nettisuklaa.fi/index.php


maanantai 19. tammikuuta 2015

Miekö omaishoitajaksi


Huomena se sitte ratkeaa, hyväksythänkö minut omaishoitajaksi. Kaupungilta tullee kaks naista haastattelhen meitä.  Eikö ole niin, ettäkö mies ei pysty tekhen mithän kotihommia kätensä takia, vaan kaikki on minun harteilla, silloin mie olen hänen omaishoitajansa. Jou'un pukehman aamula ja riisuhman illala sekä joskus jopa syöttähmän häntä. Ei voi itte tehä mithän. Saa nähä miten käy.
http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n sivuila sanothan näin: Omaishoitaja on henkilö, joka pittää huolta perhheenjäsenesthän tai muusta lähheisesthän, joka sairaudesthan, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpheesta johtuen ei selviy'y arjesthan omatoimisesti. Ja mulla on äitiki joskus avun tarpheessa; hän assuu meän kans.
Minusta omaishoitolain 3. pykälä koskee minua, sillä miehelläni on alentunut toimintakyky aivoinfarktin seurauksena.
Pikku hilijaa pittää keksiä helpotuksia kotihommiin, sillä vasen käteni on jarruna. Poijat ovat kyllä luvahneet apuaan ja aattelinki, että pyyän nuorimman pojan avuksi joksikin aikaa (kevätsiivous eessä).

Kissamaista toimintaa
Jotta ei olis niin asia tekstiä, laitan jotain muuta. Wikimedia Commons- sivulta löyty tällainen kuva:
ja tästä kuvasta tuli miehlen meän kissa. Pari vuotta sitten äiti osti pihale muovikissan. Kissamme näki ko äiti laitto sen penshaan viehren. Hän kierteli ja kaarteli pensasta ja kattoi sitä kuten tuo kuvan kissaki. Sen jälkhen meni puolen metrin päähän ja pissasi kaaressa sen pääle. Luuli tietenki, että vieras kissa on tullu omale reviirille.
Meän kissa
Tervetuloa blogini lukijaksi alkaneet.

lauantai 17. tammikuuta 2015

Kannattaako taimet kasvattaa itse? ja yksi sisäkukka

Tätä kysymystä olen usein miettinyt, mutta ko olen liian valmiiseen tyytyvä. Nytten olen sitten tilannu siemenluetteloita ja kaks tuli jo parin päivän jälkhen. Onhan niitä tullut laavattua ja sitten pittää miettiä, ko näkkee kauhniin kukan, onko se helppohoitoinen. Ja paljon halvemmaksi tullee.
Tätini on kymmeniä vuosia kasvattanu itse kaikki taimet ja hän on sanonu monta kertaa, että alakaa minunkin itte kasvattahman. Hänellä onkin kesäisin värikkäät kukkapenkit sekä -ruukut:
Neuvojahan sitä pittää ettiä kirjoista ja netistä. Tällaisen aloittelijan, vaikka onkin jo melekein mummoikäinen on saatava paljon tietoa. Ja sitten ne on muistettavakin.
Täälä oli ohjeita:
http://www.suomela.fi/piha-puutarha/Kukat-taimet/Ohjeet-taimien-esikasvatukseen-Toiveena-terhakat-taimet----49810
http://puutarha.net/
http://users.jyu.fi/~miamarke/kasvimaa/taimikasvatus/ Täältä löyty myös halapa pyöreän ruukun, jonka halakaisija on 7 cm ja korkeus 9 cm, ohje:
Sanomalehestä leikathan sivun korkuinen ja 15 cm leveä suikale.
Kieritä suikale pullon ympärile siten, että pohojan alapuolele jää 6 cm lehteä. Käännä pullon pohojan yli jäävät reunat pullon pohojaa vasten ja paina pulloa lattiaa vasten.
Irrota lehti varovasti, että se pittää muotonsa ja kostuta ruukun pohoja. Kostutus estää purkautummisen. Täytä ruukku mullala, että se pyssyy kasassa.
Ja tässä on osa ommaa kukkapenkkiä:
Nyt tillaan ainaki samettiruusun siemeniä ja yritän kasvattaa niitä itse. Saapa sitten nähä, miten muorin käy. Kesälähän sen sitten näkkee.
On mulla yksi sisäkukka, josta en luovu koskhan. Se on kaktus ja tämmönen se on:
Teki kaksi tuollaista kukkavannaa muutaman viikon ja sitten kauniit kukat, mitkä olivat vain yhen yön kukassa
ja sitten kävi näin:
Tähän olis voinu tehä kuvakollaasin, mutta ko ei onnistu vielä. Harjoiteella pittää.

torstai 15. tammikuuta 2015

Maailmanperintökohteet ja muita kulttuuriperintökohteita Suomessa

Kipu käessä herätti minut ja olen ottanut tabletin ja ootan, että alkaa tehoahman. Kun ei nukuta niin tulin konheele. Luin päivälä jotain vanhaa lehteä ja siinä kerrothin näistä kohteista eri puolila maailmaa. Miehän olen kläpistä asti kiinnostunu historiasta ja ihmettelen miksi eivät historialliset romaanit kiinnosta ollenkhan.
Museoviraston sivuila on paljon tietoa: http://www.nba.fi/fi/index
Maailmanperintökohteet Suomessa
Suomenlinna:
http://www.suomenlinna.fi/ Unescon maailmanperintöluettelo yhistää Suomen kansallisylpeyen sathoin muihin maailman kulttuuri- ja luonnonperintökohteishin.

Vanha Rauma:
http://www.oldrauma.fi/index_sf.html
http://www.rauma.fi//node/25691

Petäjäveden vanha kirkko:
http://www.petajavesi.fi/kirkko/index.php?lang=fi

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas:
http://www.verla.fi/

Sammallahdenmäki:
http://www.nba.fi/fi/museot/maailmanperintokohteet_suomessa/sammallahden-maki

Struven ketju:
http://www.maanmittauslaitos.fi/toiminta/organisaatio/historia/struven-ketju

Merenkurkun saaristo:
http://www.kvarken.fi/
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/Merenkurkun_saaristo(6859)                                    http://www.minedu.fi/OPM/Kansainvaeliset_asiat/kansainvaeliset_jaerjestoet/unesco/maailmanperinto/merenkurkku?lang=fi

Maailmanperintölinkkejä
http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/kansainvalinen_toiminta/kansainvalisia_sopimuksia/maailmanperintosopimus
http://whc.unesco.org/
http://whc.unesco.org/en/list/
http://www.minedu.fi/OPM/Kansainvaeliset_asiat/kansainvaeliset_jaerjestoet/unesco/maailmanperinto/index.html?lang=fi

Kulttuuriperintökohteet:
http://www.ainola.fi/
http://www.nba.fi/fi/museot/muita_kohteita/cygnaeuksen_galleria
http://www.kajaaninlinna.fi/
http://www.luumaki.fi/search/node/kotkaniemi
http://www.visitkaarina.fi/kartano
http://www.visitkaarina.fi/linnanrauniot
http://www.vaala.fi/sivu/fi/matkailu/kayntikohteet/lamminahon_talo/
http://www.etelakarjalanmuseot.fi/lyytikkalan-talo/
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=959
http://www.visitlohja.fi/default.asp?kieli=246&id_sivu=115&alasivu=115 
http://www.paikkarintorpantuki.fi/
http://www.visitkaarina.fi/pukkila
http://www.raseborg.org/slott/fin/
http://www.suomenlinna.fi/kavijalle/museot/suomenlinna-museo/
http://www.visitloviisa.fi/fi/kohteet/svartholmanmerilinnoitus
http://www.turku.fi/public/default.aspx?nodeid=4537&culture=fi-FI&contentlan=1
http://www.ilmajoki.fi/?lang=fi&id=1637

maanantai 12. tammikuuta 2015

Tuuletusta

Nyt on niin paljon pakkasta -27, että voi viä kaikki polsterit (tyynyt), peitheet ja ym. ulos ja antaa olla sielä muutama tunti niin eiköhän pöpöt ole hävinheet ja tullee hyvä tuoksu
Kohta pittää alkaa hankkihman uusia tyynynpäällisiä ja pussilakanoita, sillä vanhat ovat jo niin huonoja. En halua laitaa mithän suurikuviollisia, mutta kyllähän niitä lötyy muitakin, rauhallisempia. Ei useita vaihtoehtoja ettei tule valinnan vaikeutta.

Etola
Ikea
Klingel

Kemhin tulle taas lumilinna. Jos kävis kattomassa sitä. Vanhimman pojan vihkiminen  oli sielä:


 http://www.pohjolansanomat.fi/Paikalliset/1194952844232/artikkeli/us+vihdoinkin+kunniaa+kemin+lumilinna+kuuluu+jaahotellien+kermaan.html

Ja kuuen parhaan joukhon pääsi myös Arctic Snow Hotel, Sinetässä

Myös Jukkasjärven Ice Hotel sai kunniaa
Hurraa pohjosen lumilinnat ja-hotellit




lauantai 10. tammikuuta 2015

Pikku pakkasta

Ja näin pian taas täälä. Pakkasta on kymmenisen astetta ja hiljalleen sattaa lunta. Vein matot ulos hankhen ja annoin olla ne sielä muutaman tunnin. Kylläpä tuli raikas tuoksu niihin. Siivoamisen jälkhen istahdin kattohman mitä ideoita on tarjola ja löytyihän sieltä vaikka mitä. Pitäisi alkaa miettihmän piha hommia kesää varten.

Vanhoja kasseja on useita kulukumassa, pittääpä käyttää näin ne